2018.04.17

Elsődleges vagy másodlagos laktózérzékenynek számítasz? Ezt az intoleranciád kialakulása alapján szokás meghatározni.

Elsődleges laktózérzékenyek azok az emberek akiknél a laktáz enzimek hiánya egy veleszületett, genetikai rendellenesség, tehát nekik már újszülöttként is problémát okoz a tejben található tejcukor lebontása. Szintén ebbe a csoportba soroljuk azokat is akiknél ez természetes módon alakul ki a kor előrehaladtával, náluk a laktózérzékenység első tünetei csak felnőtt korban jelennek meg. Elmondható, hogy az olyan országokban, ahol a tejtermékek feldolgozása nem nyúlik vissza nagy múltra, sokkal több a laktózintoleranciával küzdő.

A másodlagos laktózérzékenységet pedig valamilyen egyéb testi tünet, betegség idézhet elő. Az akut bélfertőzések esetében, bélgyulladások során vagy lisztérzékenyeknél is kialakulhat a tejcukor- érzékenység, mely ideiglenes, tehát csak addig nehezíti meg a beteg életét, míg az elsődleges probléma meg nem szűnik.

Cimkefelhő
  • érdekes
  • desszert
  • pizza
  • recept
  • egészség
  • kommandó
  • mozzarella