2018.06.18

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 5 ek. kristálycukor
  • 5 ek. finomliszt
  • a rétegezéshez: 50 dkg meggy (idényen kívül fagyasztott vagy befőtt)
  • a sziruphoz:
  • 5 ek. víz
  • 2 ek. kristálycukor
  • 0,5 dl cseresznyepálinka
  • a mascarpone krémhez:
  • 4 tojás
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 500g Szarvasi Mozzarella mascarpone
  • 0,75 dl víz
  • 1 púpozott kiskanál zselatinpor
  • 4 púpozott ek. kristálycukor
  • A tetejére:

  • keserű kakaópor

Elkészítési idő: bő 1 óra + hűtés
Egy szelet: 328 kcal

A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral, elektromos habverővel fehéredésig keverjük. Ez maximális fokozaton kb. 3 perc. A fele tojáshabot rátesszük, a liszt felét rászitáljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy adjuk hozzá. Egy nagy tepsit kivajazunk, belisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk, a masszát egyenlő vastagságban, 30×30 centis nagyságban rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 17-18 perc alatt megsütjük. Ezután kicsit hűlni hagyjuk, majd egy 28×9, egy 28×9,5 és egy 28×10 centis csíkra vágjuk. (Azért mérjük meg a püspökkenyér formánkat, hogy stimmel-e a méret, de a hagyományos formába ekkorára kell vágni a tésztát.

A meggyet megmossuk, leszárazzuk, kimagvaljuk, a szemeket három részre vágjuk. Megfőzzük a szirupot: a vizet a cukorral felforraljuk, hűlni hagyjuk, majd a pálinkával ízesítjük, de a pálinka kerülhet közvetlenül a tésztára is.

A krémhez a tojássárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A jól behűtött krémsajtot hozzáadjuk, és elektromos habverővel, a legkisebb fokozaton — ha gyorsan, erősen keverjük, akkor szétfolyik — sűrű krémmé keverjük. Hűtőszekrénybe tesszük. A vizet a zselatinporral kevergetve addig melegítjük, míg az utóbbi felolvad benne. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd a sajtkrémbe keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, a vége felé kanalanként hozzáadjuk a cukrot is. Laza széles mozdulatokkal a sajtkrémbe forgatjuk.Nyomban nekiállunk a rétegezésnek, mielőtt a krém megdermedhetne. A már említett formát folpackkal kibéleljük úgy, hogy túllógjon rajta, és a sajtkrém szűk harmadát belesimítjuk. A 28×9 centis tésztát ráfektetjük, egy kicsit a krémbe nyomkodjuk, majd a szirup harmadával, - ha nem került bele a pálinka, akkor a pálinka harmadával is -, meglocsoljuk. Egyharmadnyi krém következik, amibe beleszórjuk a meggy felét. Következik a 28×9,5 centis tészta, amit egyharmadnyi sziruppal (pálinkával) meglocsolunk. A többi krém, meggy majd a 28×10 centis tészta következik, amit a maradék sziruppal (pálinkával) meglocsolunk. A formából kilógó folpackot a tetejére borítjuk, majd legalább 12 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Ezután a folpackot lehajtjuk a tetejéről, majd a forma tartalmát vágódeszkára borítjuk, és a folpackot teljesen lehúzzuk róla. Ezután kakaóport szitálunk rá. Jó ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.

Cimkefelhő
  • érdekes
  • desszert
  • pizza
  • recept
  • egészség
  • kommandó
  • mozzarella