2018.09.18

Repítsétek ízlelőbimbóitokat Olaszországba ezzel a finom mozzarellás, pesztós pármaitekercs fogással.

Hozzávalók:

  • 30 dkg Szarvasi Mozzarella sajt
  • 20 dkg vékonyan szeletelt pármai sonka
  • 10-12 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
  • a pesztóhoz:
  • 6 dkg napraforgómag (eredetileg fenyőmag)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 kisebb csokor (3-3 dkg) petrezselyem és bazsalikom
  • 0,5 dl olaj (lehet olívaolaj is)
  • 1 evőkanálnyi olaj az aszalt paradicsomról
  • só, frissen őrölt színes bors
  • 4 dkg reszelt parmezán sajt

Először a pesztót készítjük el. Ehhez a napraforgómagot vagy fenyőmagot egy serpenyőben szárazon, azaz minden zsiradék nélkül világosra pirítjuk, hűlni hagyjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, a petrezselyem és a bazsalikom leveleit a szárakról lecsipkedjük. Mindezeket egy mozsárba rakjuk, és jó apróra törjük, de az is jó, ha merülőmixerrel pürésítjük. Közben apránként beledolgozzuk a kétféle olajat. Megsózzuk, megborsozzuk, végül belekeverjük a parmezán sajtot. Egy jó nagy lap – kb. 80 centi – alufólialapot, arra pedig egy ugyanakkora folpackot kiterítünk. A sonkát szép sorban ráfektetjük úgy, hogy a szeletek egy kicsit fedjék egymást. A mozzarellát lecsöpögtetjük, majd amilyen vékonyan tudjuk, fölszeleteljük, és a sonkaszeletek felénk eső részénél kezdve a sonkára fektetjük. Ezek a szeletek ne takarják egy kicsit se egymást, ellenben jó szorosan legyenek egymás mellett. Egyenletesen megkenjük a pesztóval. Az aszalt paradicsomot negyedekbe vagy vékony csíkokra vágjuk, egyenletesen elosztva a pesztóra szórjuk. A fólia segítségével minél szorosabban föltekerjük. Jó szorosra csavarjuk a végeit, és a tekercset hűtőszekrénybe tesszük kb. 1 órára, hogy egy kicsit megdermedjen. Tálaláskor, miután a folpackból kicsomagoltuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Barna kenyérből készült pirítóssal tálaljuk, ha pedig díszíteni szeretnénk, a pesztó alapanyagaival – petrezselyem, bazsalikom, fenyőmag – ékesítsük.

Jó tanács: Ha nem olajban eltett, hanem száraz aszalt paradicsomunk van, tegyük meleg vízbe kb. 10 percre, hogy magához térjen. Ezután lecsöpögtetjük.

A receptben megjelölt hozzávalókból 8 főre elegendő étel készíthető.

Elkészítési idő: kb. 30 perc + dermesztés
Egy adag: 405 kcal

A mozzarellás, pesztós pármaitekercs elkészítéséről receptvideó is készült, melyet az OnLive© főzőiskola youtube csatornáján tudtok megnézni.

Cimkefelhő
  • érdekes
  • desszert
  • pizza
  • recept
  • egészség
  • kommandó
  • mozzarella