2018.09.18

Egy ízletes mascarpone tortából biztosan eltűnik az utolsó morzsa is, a család nagy kedvence. Készítsétek el Hargitai György receptje alapján.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 3 ek. kristálycukor
  • 3 ek. finomliszt (az egyik kanál lisztet darált dióval is kiválthatjuk)
  • vaj vagy sütőmargarin, finomliszt

A krémhez:

  • 50 dkg Szarvasi mascarpone sajt
  • 2 dkg zselatinpor,
  • 1 dl eper- vagy málnaszörp
  • 5 dl habtejszín
  • 5 evőkanál porcukor

A tetejére:

  • 20 dkg eper- vagy málnalekvár, 2 dl habtejszín

A tésztához valókból egy 24 centi átmérőjű kikent, belisztezett alacsony peremű tortaformában piskótát sütünk (receptje itt található). A zselatinpor felét az eperszörpbe áztatjuk, amikor megduzzadt, már nem szemcsés, akkor addig melegítjük, amíg el nem olvad benne, és langyosra hűtjük. 4 deci tejszínt kemény habbá verünk, a mascarpone sajttal összekeverjük. Kettéosztjuk. Az egyik felét a már éppen csak langyos eperszörppel ízesítjük, rózsaszínesre festjük. Szörpe válogatja, de előfordulhat, hogy kell bele pár csepp piros ételfesték is. Egyenletesen a tésztára simítjuk és hűtőszekrényben 15-20 percig dermedni hagyjuk. A tejszínes mascarpone krémet a porcukorral édesítjük. A maradék zselatinport a félretett 1 deci tejszínbe áztatjuk, majd addig melegítjük, míg teljesen feloldódik benne. Amikor már csak langyos a tejszínes krémbe forgatjuk, egyenletesen a rózsaszínes krémre simítjuk, 15-20 percen át hűtőszekrényben dermesztjük.

Ezután a kikevert lekvárt a torta tetejére kenjük úgy, hogy körben ujjnyi szélesen üresen maradjon. Ide ugyanis csillagcsöves habzsákból kemény habbá vert tejszínt nyomunk díszítésképpen, amikor a lekvár a torta tetején már megdermedt. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

A receptben megjelölt hozzávalókból 16 szelet készíthető.

Elkészítési idő: kb. 60 perc + dermesztés
Egy adag: 360 kcal

A réteges mascarpone torta elkészítéséről receptvideó is készült, melyet az OnLive© főzőiskola youtube csatornáján tudtok megnézni.

Cimkefelhő
  • érdekes
  • desszert
  • pizza
  • recept
  • egészség
  • kommandó
  • mozzarella