2018.12.13

Egy gyors desszert recept Hargitai Györgytől. Ha nincs kedved órákig sütögetni karácsonykor, próbáld ki ezt a mascarponés kockát.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1,25 dkg élesztő
  • kb. 1,5 dl langyos víz
  • 25 dkg finomliszt (Graham-liszt vagy tönkölyliszt is lehet)
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 csapott mk. só

A mártáshoz:

  • 4 dl tej
  • 10 dkg reszelt ementáli vagy trappista sajt
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. finomliszt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2-3 ek. száraz fehérbor
  • őrölt fehér bors, só

A tetejére:

  • 10-12 dkg Szarvasi Mozzarella pizza mozzarella sajt
  • 50 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei keverék (rákot kagylót tintahalat vegyesen tartalmaz)
  • 5-6 dkg kimagozott olajbogyó

Az élesztőt kb. 1 deci langyos vízbe morzsoljuk, és 1 evőkanál finomlisztet beleszórva kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. Ezután a többi liszttel, a fele olajjal meg a többi langyos vízzel, megsózva összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységű tésztát kapunk, amit még 6-8 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, amíg az edény falától el nem válik. Ezalatt apránként a maradék olajat is beledolgozzuk. Amikor kész, cipóvá formáljuk, a tetejét olajjal megkenjük, majd konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen, kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A mártáshoz a tejet felforraljuk, a sajtot beleszórjuk, kevergetve felolvasztjuk. A vajat egy kis lábasban ugyancsak felolvasztjuk, a pépesre zúzott fokhagymát megfuttatjuk rajta. A liszttel meghintjük, 1 perc alatt világosra pirítjuk, a sajtos tejet ráöntjük, habverővel szüntelen keverve 3-4 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük, közben a tejszínnel dúsítjuk. A tűzről lehúzzuk, a fehérborral ízesítjük, kissé megborsozzuk, megsózzuk.

A tésztát két részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon egyenként 6-8 milliméter vastag kerek lappá nyújtjuk. Tepsire tesszük, a tetejüket olajjal megkenjük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben180 ºC) 5 perc alatt elősütjük.

A fagyasztott tenger gyümölcseit forró vízzel leöblítjük, így jellegzetes illata is csökken és hamarabb kiolvad. Jól lecsöpögtetjük. Az elősütött tésztát a fokhagymás sajtos mártással megkenjük, a tenger gyümölcseit és a félbevágott olajbogyót rászórjuk. A sajtot vékonyan fölszeletelve vagy lereszelve a tetejére halmozzuk, majd 5 percre visszatoljuk a forró sütőbe.

A receptben megjelölt hozzávalókból 4 főnek elegendő pizza készíthető.

Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 1030 kcal

A tenger gyümölcsei pizza elkészítéséről videót is láthattok, melyet az OnLive© főzőiskola youtube csatornáján tudtok megnézni.

Cimkefelhő
  • érdekes
  • desszert
  • pizza
  • recept
  • egészség
  • kommandó
  • mozzarella